Project Catwalk


Voor het televisieprogramma ‘Project Catwalk’ maak ik graag tijd. Getalenteerde ontwerpers gaan weken op rij de strijd met elkaar aan en maken de mooiste creaties. Jaren geleden kreeg ik oma´s naaimachine en sindsdien volg ik naailessen bij Hennie Boels van Atelier Quality in Barneveld. Inmiddels heb ik verschillende kledingstukken gemaakt en kan ik mijn eigen ´Project Catwalk´ beginnen. Er is alleen één probleempje, …ik ben op dit moment in onderhandeling met mijn dochter van zes of ze mijn zelfgemaakte jurkjes ´alsje, alsje, alsjeblieft aan wil doen…´.

 

Project Catwalk (13) (Medium)
Hennie Boels van Atelier Quality

 

Naaimachine van oma
Het vertrouwde gevoel dat ik met computers heb, gaat niet op voor naaimachines. Er hoeft maar iets mis te gaan en ik krijg een knoop in mijn maag. Op een avond had ik eindelijk de moed verzameld om de naaimachine van oma te starten. Voorzichtig installeerde ik de machine en om goed van start te gaan, had ik voor de verandering de handleiding erbij gepakt. Ik had nog geen steek genaaid en mijn voeten bevonden zich plat op de grond (lees: niet op het pedaal) toen vanuit het niets de naaimachine een eigen leven begon te leiden en spontaan begon te razen. De schrik werd nog groter toen er rookwolken onder de tafel vandaan kwamen. Dat was het voetpedaal! Ik heb snel de stekker uit het stopcontact gehaald en daarmee was het hoofdstuk ‘Naaimachine van oma’ voorgoed gesloten.

 

Van knikkerzak naar spijkerjurk
Mijn eerste project was een knikkerzak voor mijn zoon. Het was knikkertijd op school en ik zocht een gemakkelijk project voor de proefles. Ik had thuis wat stukken stof liggen en zette een geinige en vooral handige knikkerzak in elkaar. Zoon blij.

Project Catwalk (2) (Medium)

 

Voor het volgende project spitte ik hippe tijdschriften door. Mijn oog viel op een advertentie met een mooie dame in een prachtig spijkerjurkje. Deze jurk wilde ik mezelf cadeau doen. Ik zocht er een patroon bij, kocht stof en les voor les begon er steeds meer jurk te ontstaan. Toen de jurk klaar was, was ik dan ook zo trots als een Pauw(la). Dit gevoel heeft echter niet lang geduurd, want tijdens het passen kwam ik tot de ontdekking dat dit model jurk totaal niet bij mij past! Hennie vroeg me onlangs naar de jurk en ik heb voorzichtig opgebiecht dat ik er tot mijn grote teleurstelling niet zo blij mee was. Ze adviseerde me de jurk mee te nemen zodat we na kunnen gaan welke aanpassingen de jurk nodig heeft om de whow-factor terug te halen. Dat kan ik erg waarderen!

 

Project Catwalk (1) (Medium)

 

Onesie om in te wonen
Daarna heb ik voor mijn zoon een prachtige onesie gemaakt. Zo´n huispak dat op een overall lijkt en uit één groot stuk stof lijkt te bestaan. Hij mocht zelf de stof uitzoeken en ik heb de onesie zo groot gemaakt dat hij er de komende jaren ‘in kan wonen’. Zoon blij.

 

Project Catwalk (5)

Kinderachtig…
Na al die projecten vond ik het tijd om iets moois voor mijn dochter te maken. Het idee diende zich spontaan aan toen ik samen met mijn zus ´Stoffenspektakel´ in de Veluwehal bezocht. Er hing als voorbeeld een geinig jurkje met een schaap op schaatsen en het schaap droeg ook een dikke wollen muts en sjaal. Ik was verkocht en tikte dikke euro’s af voor de stof en het patroon. Eenmaal thuisgekomen wist ik niet hoe snel ik mijn dochter de stof moest laten zien. ‘Kinderachtig’ was het eerste wat ze zei. Slik.., misschien zou het enthousiasme nog komen. Iedere keer dat ik naar les ging, riep ik vrolijk, en ietwat hoopvol, tegen mijn dochter dat ik aan háár jurkje ging werken. Ze draaide met haar ogen en vroeg ‘of ik erover op wilde houden’. Ik wist dat ze geen grapje maakte. Ik laat mijn kinderen aardig vrij in hun keuzes, maar merkte dat ik ‘kinderachtig’ begon te doen. Het zal wel met een gekrenkt ego te maken hebben. Ik bleef druk met de jurkjes, begon er steeds weer over en heb haar meegenomen om bijpassende leggings te shoppen. Met de nadruk op ‘meervoud’, want naast het schaap had ik ook een paard op schaatsen gekocht. Yep…
Project Catwalk (9)

“De klant”
Onlangs gingen we naar opa en oma.  Oma van de naaimachine. Ik wilde dat mijn dochter het jurkje aandeed, want dan kon ik oma laten zien waar haar naaimachine toe heeft geleid. Uiteindelijk was haar eigen machine snel uit beeld, maar het gaat hier even om het idee. Onder protest ging het jurkje aan om niet veel later omgeruild te worden voor een spijkerbroek. Wat een gemiste kans dat ik het zo verkeerd heb ingeschat. Had ik toch wat beter op moeten letten bij Project Catwalk. Dan had ik kunnen weten dat je altijd goed moet luisteren naar de wensen van de klant…

 

Project Catwalk (4)