’t Paradijs, een paradijsje


“Ik woon hier al zestig jaar en ik ken dit helemaal niet”, zei mijn vader verwonderd toen hij zaterdag samen met zijn gezin in ’t Paradijs was voor een fotoshoot. Met het prachtige decor van de natuur werden we alle 23 op de gevoelige plaat vastgelegd. Enthousiast geworden over dit mooie stukje groen, keerden we een dag later terug voor een stevige boswandeling.

 


Direct bij aanvang stond er een paaltje met aanwijzingen. Mijn excuses als ik niet de juiste vaktermen gebruik, ik zou het ook paddenstoel kunnen noemen, maar dit was echt een paaltje. Een plaatje gaf aan dat we bij het volgen van de instructies het Klompenpad van 10 km van ´t Paradijs zouden lopen. Zulke bordjes en pijltjes zijn dikke pret voor kinderen en al wandelend wees onze dochter ons iedere keer de weg.

 


Onderweg kwamen we mooie stukken natuur, modderige bospaden en hardwerkende diertjes tegen. Bij de wandeling over de open vlakte leek het alsof we ons in Park De Hoge Veluwe bevonden, maar dan zonder de verharde paden en witte fietsen. Soms keek je om je heen en was je nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Hoe heet die vogel? Wat voor een boom is dat? Wat is dat voor een huisje? Wat zijn dat voor een speciale torren? Waarom hangen er zoveel vogelhuisjes? Is dat Fluitekruid? Mijn man is soms net een wandelende encyclopedie, Discovery schijnt daar een flinke bijdrage aan geleverd te hebben, en veel raadsels werden al gauw opgelost.

 


Even het huis uit, van die bank af en samen een boswandeling maken is hartstikke leuk. Wat dat betreft wonen we op een mooi stukje Nederland en valt er in onze regio nog veel meer te ontdekken. Heeft de natuur ook jouw belangstelling? Wandel dan eens mee tijdens de door IVN Barneveld georganiseerde wandelingen. Samen met een gids trek je erop uit. Deze excursies zijn vaak geheel gratis voor leden en voor niet-leden wordt een kleine bijdrage van slechts € 2,00 gevraagd.

 


Onderweg naar huis zei onze dochter dat we de volgende keer het pad ‘met het hondje’ gaan volgen. Dat was grappig.

 

Route: http://klompenpaden.nl/klompenpad/paradijspad/