Een dikke (rook)pluim!


Hoe vaak in je leven maak je nou mee dat je met een loeizware spreider van de brandweer een auto open mag breken? Dat overkwam ons tijdens een bezoek aan de jubileumdag van de Brandweer in Kootwijkerbroek. Op zaterdag 27 mei vierde zij haar 85-jarige bestaan en deze dag stond geheel in het teken van het toekomstige Brandweer Experience Park. Het aanbod was groots en indrukwekkend. Zo was er een stormbaan voor groepen, een HV-plein, ademluchtbaan, kinderspeelplein, rietenkapbrandbestrijding en stonden er oude voertuigen opgesteld.

Vroegere tijden
Na een fietstocht van ruim 7 kilometer zagen wij direct een paar mooie rode pareltjes in het veld staan. Een aantal oldtimers waarvan iedereen kon raden dat ze in vroegere tijden dienst deden als brandweervoertuig. Na een bezichtiging zetten wij onze tocht voort richting het hart van het evenement.

Gecrashte auto’s
Dan zien we twee gecrashte auto’s en daaronder een fiets. In, om en onder de auto’s bevinden zich poppen en materieel die de brandweer inzet tijdens zo´n situatie. We leggen de kinderen uit dat de brandweer niet alleen uitrukt bij een brand, maar dat hun hulp ook nodig is bij dit soort ongevallen. We lopen eromheen en laten de situatie op ons inwerken. Een vrijwilliger komt ons uitleg geven en beantwoordt onze vragen.

Hij ziet dat het onze aandacht heeft en ziet ook de ogen van onze zoon groter worden als hij de opengeknipte zijkant van de auto ziet liggen. Daarop vraagt de brandweerman of papa misschien de auto wil openknippen. Mijn zoon reageert vurig dat hij dat zelf wil doen. Alhoewel zijn enthousiasme gewaardeerd wordt, laat de brandweerman weten dat dit een klus voor papa is. Papa stemt in en laat zich, ondanks dat de mussen van het dak vallen door de warmte, in een brandweerpak hijsen. Een serieuze job staat hem te wachten, maar na installatie van zijn helm en bril, gieren we het uit van het lachen. Vervolgens krijgt hij een spreider van zeker 20 kilo in zijn handen gedrukt en mag hij aan de slag. Het blijkt een pittige klus en na hard werken krijgt hij de deur van het slot. Deze demo levert hem niet alleen een ervaring voor het leven op, maar ook nog een muntje voor de catering en deze wordt direct ingeruild voor een lekker, goudgeel, maar vooral koud, biertje.

Ademluchtbaan
De kids racen naar de springkussens en waterspellen en niet veel later is onze nieuwsgierigheid gewekt voor de ademluchtbaan. Daar aangekomen zien wij de eerste vlammen bij een daarnaast gehouden demonstratie dat ingaat op het gevaar van gasflesjes en de enorme explosie die hiermee vrij kan komen. Een knalharde dreun volgde en ik heb de brandweermannen direct het hemd van het lijf gevraagd over de mogelijke gevaren van onze gasfles in de caravan. Bij de live demo met de ademluchtbaan bevonden wij ons in donkere containers die zich vulden met rook en waar wij een slachtoffer en vuurtje moesten zoeken. Hand in hand liepen wij op de tast langs de muren van de kamers, op zoek naar deuren en natuurlijk, het slachtoffer. Na afloop van de oefening, kwamen de kids en ik als volleerd actrices al kuchend de deur uit.

Rietenkapbrandbestrijding
Het was hoog tijd om naar huis te gaan, want tegen het eind van de middag zouden wij de barbecue aansteken en verwachtten wij de visite. Echter, Brandweer Kootwijkerbroek had nog een demo van één van hun specialiteiten voor ons in petto, namelijk een rietenkapbrandbestrijding. Dit konden we gewoonweg niet skippen en vol verwachting wachtten we af.

Zodra het puntje van het dak vlam vatte, volgde de rest van het dak al snel. Wat ook snel volgde, was de brandweer. Vakkundig gingen ze te werk en iedereen wist welke taak hem of haar stond te wachten. Al gauw vloog het roet van het riet het publiek in en niet veel later regende het riet, want deze werden in rap tempo van het dak geplukt. Ook werden de speciale nozzles in gereedheid gebracht. Op een gegeven moment werden we verblind door een beste rookwolk. Dapper als ik was, bleef ik filmen en voor ik het wist voelde ik me net een geroosterde hamburger. Althans, zo rook ik wel.

Geroosterde hamburger? Oh ja! Tijd om naar huis te gaan, waar het volgende stookfestijn op ons stond te wachten.