Stap op de step!


Heb je ons al voorbij zien komen? Toen je een drankje deed bij De Hebberd, BAS, Grand Café Kuhlman, of bij de Gribus? Of toen je de Barneveldse Krant opensloeg, die van maandag 17 juli? Of verscheen daar opeens de Facebook-pagina ‘Steppen in Barneveld’ op je tijdlijn? Ondanks het jonge bestaan van de stepgroep is de kans groot dat je ons met een grote groep vrouwen en mannen hebt zien steppen of dat je van ons gehoord hebt. Lijkt steppen jou ook leuk? Doe dan een keertje mee!

Bewegen en afvallen
Sinds een paar maanden sta ik wekelijks op de step. Het idee om te gaan steppen ontstond een jaar geleden, toen ik het plan had om wat kilo’s kwijt te raken. Via Google kwam ik uit op diverse websites en het sprak me direct aan. Op dat moment ontbrak het aan een lokale stepclub en privé stond er een verhuizing op de agenda. Het plan om te gaan steppen ging voorlopig de koelkast in. Het plan om af te vallen ook…

Facebook Steppen in Barneveld
Via de kolom ‘Mensen vinden deze pagina’s ook leuk’ beveelt Facebook verschillende Facebook-pagina’s aan en in een flits zag ik daar ‘Steppen in Barneveld’. Een bezoek aan deze pagina leerde me dat twee enthousiaste meiden, Evelien en Kelly, het initiatief hadden genomen om iedere dinsdag- en donderdagavond met een groep te gaan steppen in de omgeving van Barneveld. Deze info kon natuurlijk niet ontbreken op vrijetijdbarneveld.nl en bovendien had ik er zelf ook wel oren naar. Niet veel later maakte ik mijn eerste rondje op de step.

Bron: Steppen in Barneveld

Laagdrempelig kennismaken
De kracht van de stepgroep ligt hem wat mij betreft in verschillende dingen. Om te beginnen met Kelly en Evelien, zij stralen zoveel enthousiasme uit, dat werkt aanstekelijk. Daarnaast voel ik me prettig bij de groep steppers. Het ijs is al snel gebroken, want je begint gewoon over het steppen en van daaruit ontstaan leuke gesprekken. Een voordeel van de stepgroep is dat je laagdrempelig kennis kunt maken met deze sport. Via Evelien kun je je opgeven en een step huren en Kelly leert je de steptechnieken, zoals de afzet (kick), de beenwissel, je houding, enzovoorts. Ook Ed van Step Events uit Amersfoort gaat regelmatig mee en geeft je instructies tijdens het steppen. Iedere les kijken Kelly en Evelien naar de samenstelling van de groep. Als het handig is om de groep te splitsen, dan wordt de groep opgedeeld in beginners en gevorderden. Heb je de smaak na één keer te pakken, dan kun je een strippenkaart kopen voor vier keer steppen. Tijdens deze vier lessen kun je verschillende merken en typen steps uitproberen, zodat je er precies achter komt welk model het beste bij jou past.

Bewegingsapp Endomondo
Of je nu wilt weten hoeveel kilometers je aflegt, hoe hard je gaat, hoeveel calorieën je verbrandt, of hoe lang je hebt gestept, de bewegingsapp Endomondo brengt dit allemaal in beeld. Er zijn verschillende bewegingsapps in omloop, maar al gauw werd duidelijk dat je met Endomondo ook ‘steppen’ kunt selecteren.

Overdag en ’s avonds
De felgekleurde shirtjes van de zomer zijn inmiddels omgewisseld voor felgekleurde waarschuwingshesjes, want de avonden worden weer gauw donker. Ook zijn de steps uitgerust met verlichting en zijn veel steps voorzien van spaakreflectoren. Sinds kort is er ook een ochtendgroep gestart op de donderdag, dus mocht je agenda het toelaten, dan kun je ook overwegen om overdag in plaats van ’s avonds te gaan.

Whatsapp groepen
Voor elke groep is een Whatsapp groep ingericht, zodat je up-to-date blijft over het al of niet doorgaan van de les, denk bijvoorbeeld aan een fikse regenbui. Maar er worden ook tips uitgewisseld over het verkrijgen van accessoires, de trainingssamenvatting van Endomondo, enzovoorts. Inmiddels is er ook een Whatsapp groep ontstaan voor iedereen die interesse in tourtochten heeft en er zijn al enkele dames die 50 km hebben afgelegd tijdens de ‘Vroeg op de fietstocht’ in Kootwijkerbroek. Er is zelfs een groep die elders in het land een tocht van 100 km heeft afgelegd! Voor ieder wat wils. Zelf bracht ik de step mee naar ons vakantieadres in Duitsland en behaalde ik mijn eerste record van 26 kilometer! En dat in bergachtig gebied, hard werken dus!

En? Al afgevallen?
Of ik al afgevallen ben? Nou, ik ben hoogstens een keer bijna van mijn step afgevallen… De kilo’s vliegen er niet van af. Maar goed, we zijn dan ook nog maar een paar maanden bezig. Je merkt wel dat je lijf wat strakker wordt. Daarnaast werk je aan je conditie, ben je heerlijk actief in de buitenlucht en is het ook nog eens reuze gezellig. Dikke winst en dan volgen die kilo’s vanzelf wel.

Het 2Wielerhuis
Lijkt het jou ook leuk om aan je conditie te werken en in de buitenlucht te sporten, maar wil je iets anders proberen dan steppen? Houd dan onze site in de gaten, want binnenkort kom ik met een heel leuk aanbod van Het 2Wielerhuis in Barneveld.